Terug in de tijd in Bokrijk

Bokrijk

Zin in een magische tocht naar 1914? Je moet écht niet ver reizen. Gewoon een bezoek brengen aan het Openluchtmuseum van Bokrijk. Voor je het weet, maak je zelf deel uit van het verleden.

www.bokrijk.be

Keuzeactiviteiten

ATELIERROUTE

  • Kriebelige stoffen  (6-18 jaar)

Vroeger kwamen de materialen voor kleding van het land … of van het dier zoals schapenwol. Wat is de oorsprong van authentieke kledij? Hoe werden grondstoffen met de hand gesponnen en geweven tot een tuniek of broek. Zonder de hedendaagse kleurstoffen zag het resultaat er trouwens helemaal anders uit. Voelen en vergelijken met je eigen jeans en T-shirt … toch anders!

  • Potsierlijk plezant  (8-18 jaar)

Deze atelierroute begint met een atelier van 1 uur, gevolgd door een rondleiding van 30 minuten. Tijdens de route leren de kinderen alles over de grondstoffen, het vakmanschap zelf en het dagelijks gebruik van aardewerk. Je groep ontdekt hoe en vanwaar dat aardewerk tot op het platteland geraakte en hoe mensen vroeger met eetgerei omgingen. Je kan deelnemen aan dit atelier vanaf 1m20..

  • Ik houd/t van jou  (6-18 jaar)

Zonder moderne apparatuur was van een boom een balk en van een balk een huis maken nog véél moeilijker dan nu. Tijdens de route bekijken jullie de werktuigen van vroeger van dichtbij! Maar let op, hout brandt! De klas maakt ook kennis met het gevaar van vuur en hoe men zich hier vroeger tegen beschermde.

  • Leder van dieren  (6-18 jaar)

Vroeger waren dieren op de boerderij geen huisdieren maar ‘nutsdieren’. Ook de hond! Tijdens deze route maken je leerlingen kennis met verdwenen producten en gebruiken. Van koeienmest in de stal tot de hond in het boterrad. Ook bij de slachting ging geen enkel stukje van het dier verloren: schapenbotjes werden bikkels om mee te spelen.

  • Honingzoet, honinggoed  (4-18 jaar)

Op deze route ontdekken de leerlingen een van de meest waardevolle dieren van het Kempens platteland, de bij. Honing was een zeer gegeerde zoetstof, maar ook bijenwas kende allerlei gebruiken. Het diende als schoensmeer, lippenbalsem en niet te vergeten was het de grondstof voor het maken van kaarsen, dus licht.

  • Van graan tot brood  (4-18 jaar)

Brood … het basisvoedsel van de mens. Tijdens de route wordt duidelijk dat je vroeger niet even voor een witgesneden brood naar de bakker ging. Eén keer per week bakte de vrouw in het bakhuis brood met graan dat de boer zelf geoogst had en door de molenaar tot meel gemaald was. Dat het anders rook, proefde en er zelfs anders uitzag?

BELEEF @ BOKRIJK

  • Wat als …  (6-18 jaar)

Wat als … je je maar een keer per week mocht wassen? Wat als er geen supermarkt was? Wat als je uren naar school moest wandelen? En wat als er geen computers waren? In dialoog met de gids en aan de hand van creatieve doe-opdrachten vergelijkt je klas het dagelijkse leven van nu met vroeger. De gids vertrekt steeds opnieuw vanuit de antwoorden van de kinderen. Elke mening telt!

  • Op stap met Aardmannetjes  (4-6 jaar)

Samen met een gids trekken de kleuters op pad in een stukje van het Openluchtmuseum, op zoek naar ‘aardmannetjes’. Via spel, verhaal en fantasie ontdekken de allerkleinsten het authentieke plattelandsleven in thema’s die dicht bij hun leefwereld staan zoals slapen, spelen, eten en dieren.

  • Met ezelsoren op de schoolbank  (6-12 jaar)

De leerlingen nemen plaats achter de oude schoolbanken en volgen een uurtje les anno 1913. Ze schrijven met lei en griffel, dreunen de vermenigvuldigingstafels op en leren over de vaderlandse geschiedenis. Maar pas op: wie stout is, krijgt ezelsoren aangemeten!

  • Sprookjes  (4-8 jaar)

Er was eens … een fantasierijke sprookjesroute! Kijk, is dat het spinnewiel van Doornroosje? Zitten de 7 geitjes nog in de staande klok verstopt? De verteller wisselt verhalen en sprookjes af met versjes, stapliedjes en oude kinderspelletjes.

  • Initiatie valkenieren  (6-16 jaar)

Een ervaren valkenier laat je kennismaken met roofvogels zoals een uil, buizerd en valk. Op interactieve wijze worden de deelnemers ingewijd in de bewogen geschiedenis van de valkerij. Iedereen krijgt een vogel op de arm. Tip: neem een fototoestel mee!

  • Ravottersclub  (6-12 jaar)

Reeplopen, bikkelen, kegelen, tollen, steltlopen ... Honderd jaar geleden kende elk kind deze spelen. Jonge speelvogels van vandaag maken er opnieuw kennis mee en leven zich naar hartenlust uit op de speelplaats van het sfeervolle dorpsschooltje uit Hoeselt.

  • Bokrijkrally  (8-18 jaar)

Bij de Bokrijkrally ontdekken deelnemers het dagelijks leven van vroeger aan de hand van speelse competitie. Twee ploegen nemen het tegen mekaar op in zoekopdrachten en doe-proeven: hoefijzerwerpen, touwspringen, estafette ... Teamspirit staat centraal. Alle opdrachten zijn gelinkt aan het leven op het platteland van 100 jaar en langer geleden.

  • Kind zijn op de boerderij  (6-12 jaar)

Kinderen konden 100 jaar geleden na school niet zomaar lekker relaxen … Dat ze moesten meewerken op de boerderij was de normaalste zaak ter wereld. Je leerlingen ervaren het nu zelf: ze sprokkelen hout, bezemen, doen de handwas … en moeten gehoorzamen!

  • Van handlanger tot bouwmeester  (10-14 jaar)

De groep wordt uitgedaagd om een houten vakwerkhuis op schaal na te bouwen als handlangers van de gids. Ze leren hoe een huis blijft rechtstaan zonder spijkers en waarom er paardenurine door de leem gemengd werd. Maar het échte fundament? Da’s teamwork!