Wij doen mee met Mei Plasticvrij

1.000 schoolkinderen krijgen een gratis drinkfles op schoolreis

De Vlaamse Jeugdherbergen vzw (VJH) gaat de uitdaging van Mei Plasticvrij aan. Een maand lang krijgen alle leerlingen die op schoolreis komen in de jeugdherberg van Brugge en Oostduinkerke een gratis herbruikbare drinkfles. Daarmee willen we de plastic afvalberg in de jeugdherbergen verminderen. Tegelijk willen we kinderen en jongeren bewust maken van de problematiek en hen stimuleren om kraantjeswater te drinken. De actie is een eerste test in twee jeugdherbergen. Het doel is om tegen 2020 alle petflessen in de lunchpakketten van de schoolreizen in alle VJH hostels te vervangen door een herbruikbare drinkfles.

Hostels on a mission

Wereldwijd hebben jeugdherbergen of hostels één missie: iedereen de kans geven om te reizen. Bram Rouges, duurzaamheidscoördinator bij VJH, licht toe: “We zijn ervan overtuigd dat hostelling – en reizen algemeen – een verschil kan maken. Door te reizen verruimen we onze blik op de wereld, leren we nieuwe mensen, plaatsen en culturen kennen. En zo ontstaat er meer wederzijds respect. Respect voor onze medemens maar ook voor onze planeet. Als organisatie proberen wij ook ons steentje bij te dragen aan een mooie toekomst.”

Nee tegen wegwerpplastic

“Vorig jaar stonden we stil bij de enorme berg wegwerpplastic die we verzamelen, enkel en alleen door de lunchpakketten van de schoolreizen. De cijfers deden onze ogen open: in 2018 werden er in totaal zo’n 43.000 lunchpakketten meegegeven aan scholen, en dus ook 43.000 petflessen. Dat moet toch anders kunnen?”

En dat willen we tijdens Mei Plasticvrij testen in 2 jeugdherbergen. Door bewust te kiezen voor een herbruikbare fles schroeven ze het gebruik van wegwerpplastic drastisch terug. 

Alle 1.000 leerlingen die in mei op schoolreis gaan naar Oostduinkerke en Brugge krijgen een milieuvriendelijk lunchpakket. Het plastic flesje water en het brikje fruitsap worden vervangen door een gratis drinkbus en er wordt ook gevraagd om een brooddoos mee te nemen. Op één maand sparen ze zo meer dan 3.700 wegwerpverpakkingen uit.

De drinkfles kunnen de leerlingen gedurende de schoolreis zelf bijvullen. “We hopen dat zij deze gewoonte thuis verder zetten en dat de fles ook lang na de schoolreis hun vaste compagnon wordt”, vertelt Bram.

Ja tegen vers van de kraan

Naast het verkleinen van de plastic voetafdruk, willen ze kinderen en jongeren ook stimuleren om te kiezen voor water van de kraan. De leuze ‘Jong geleerd, is oud gedaan’ gaat ook hier op.

Kraantjeswater is gezond, goedkoop en het meest milieuvriendelijke drankje dat er bestaat. Er komt geen verpakkingsafval of transport aan te pas en het is een product van topkwaliteit. In België hebben we de luxe dat dit drinkwater 24 uur op 24 beschikbaar is. En toch kiezen veel mensen nog voor water uit de fles.

Een bio-fles met een boodschap

De zoektocht naar een geschikte drinkfles was ook voor de organisatie een leerrijk proces, zo gaat Bram verder: “In eerste instantie gingen we op zoek naar een degelijke, leuke en betaalbare drinkfles. Al snel bleek dat het aanbod eco producten redelijk uitgebreid was. Dus zochten we uit of we deze groene boodschap ook in een groene verpakking konden steken. Uiteindelijk zijn we terecht gekomen bij een bio-bidon, die bij onze noorderburen geproduceerd is en biologisch afbreekbaar is.”

Goed humeur & drinkfles: check!

Als het proefproject succesvol is, wil de vzw dit in de toekomst uitrollen naar alle jeugdherbergen. Jaarlijks gaan zo’n 20.000 kinderen en jongeren op schoolreis via de scholenwerking van VJH. “Het ultieme doel? Dat wij die drinkfles niet meer moeten meegeven, maar dat dit gewoon standaard in je rugzak of reiskoffer zit, net zoals een verse onderbroek en je goed humeur!”