Gratis drinkfles op schoolreis

Na het verpletterende succes van Mei Plasticvrij, heeft de Vlaamse Jeugdherbergen vzw (VJH) beslist om dit schooljaar iedere leerling en leerkracht op schoolreis een ecologische fles cadeau te doen.

Deze herbruikbare fles kunnen ze dan ook meteen gebruiken waardoor dit zorgt voor minder plastic en dus ook een kleinere afvalberg in de jeugdherbergen. Niet alleen worden kinderen en jongeren zich bewust van de wegwerpproblematiek, ze worden tegelijk gestimuleerd om kraantjeswater te drinken.

Nee tegen wegwerpplastic

Meer en meer organisties denken na over hoe ze kunnen bijdragen aan een beter leven op deze planeet. Al eerder dit jaar gingen ook bij ons, dankzij Mei plasticvrij, de ogen van verschillende werknemers wagenwijd open. Alleen al de lunchpakketten van de schoolreizen zorgen ervoor dat jaarlijks meer dan 43.000 petflessen rechtstreeks in de vuilbak belanden. Hiervoor moest dringend een oplossing gezocht worden, maar ja... Wat dan? 

Wij dachten meteen aan een ecologische drinkfles. Door bewust te kiezen voor een herbruikbare fles schroeft VJH het gebruik van wegwerpplastic drastisch terug. Wat doen we? We halen het plastic flesje water en het brikje fruitsap uit het lunchpakket en vervangen deze door een gratis drinkbus. Daarnaast wordt ook gevraagd om een brooddoos mee te nemen om maandelijks meer dan 3.700 wegwerpverpakkingen te vermijden.

Ja tegen vers van de kraan

Naast het verkleinen van de plastic voetafdruk, willen we kinderen en jongeren ook stimuleren om te kiezen voor water van de kraan. Om te drinken hoeven ze dus niet meer om een flesje te vragen, de leerlingen kunnen gewoonweg zelf bijvullen. Zoveel ze willen!

Op deze manier moedigt VJH aan dat de drinkbus niet alleen in de jeugdherberg wordt gebruikt, maar ook gewoon thuis of onderweg. Zo zou het leuk zijn als de fles standaard in een rugzak of reiskoffer zit, net zoals een verse onderbroek!

In België hebben we de luxe dat water drinkbaar én 24 uur op 24 beschikbaar is. Toch kiezen veel mensen nog voor water uit de fles ondanks dat kraantjeswater gezond, goedkoop en het meest milieuvriendelijke drankje is dat er bestaat. Er komt geen verpakkingsafval of transport aan te pas en het is een product van topkwaliteit.

kraantjeswater versus flessenwater
Kraantjeswater versus flessenwater - Bron: www.drinkraantjeswater.be

Een bio-fles of compost?

De zoektocht naar een geschikte drinkfles was ook voor VJH een leerrijk proces. Er zijn honderden eco producten. Wat zeg ik, duizenden! In eerste instantie gingen we op zoek naar een degelijke, leuke en betaalbare drinkfles, maar al snel bleek dat er een extra filter nodig was. Wist je dat er nu ook drinkflessen bestaan die je - als je ze beu bent - kan weggooien op de composthoop? Deze fles kozen wij! Bio-bidons die biologisch afbreekbaar zijn.

Onze noorderburen produceren deze graag voor ons en wij zien erop toe dat iedere jeugdherberg deze leuke fles uitdeelt aan kinderen op schoolreis.

Komt jouw kind of leerling dit jaar op schoolreis bij de Vlaamse Jeugdherbergen?
Yes! Dan ligt die eco drinkfles al te wachten bij dat allereerste lunchpakket.